Om du slår ut eller slår av en tand

Om du slagit ut eller slagit av en tand bör du uppsöka akut tandvård så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden.

Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en olycka, oavsett om det gäller mjölktänder eller permanenta tänder.

 

Om du slagit ut en tand

Om du slagit ut en tand bör du uppsöka akut tandvård. Fram tills att du träffar en tandläkare är det viktigt att förvara tanden på rätt sätt så att tandens rot inte torkas ut. Det bästa sättet att förvara tanden är att sätta tillbaka den i sitt hål, om det inte är möjligt kan den också förvaras under tungan eller i ett glas mjölk. Om tanden blivit smutsig kan den sköljas av snabbt i kallt vatten innan den läggs i mjölk eller i munnen, men undvik att förvara den i vanligt vatten och rör inte tandens rot.

Ibland kan den förlorade tanden sättas tillbaka. Går tanden inte att rädda kan den ersättas med en tandstödd krona eller ett implantat.

Om det är en mjölktand som slagits ut ska den inte sättas tillbaka i munnen eftersom det kan skada den underliggande permanenta tanden. Ta med tanden till tandläkaren eller spara den istället.

Om du slagit ut en bit av en tand 

Även om du slår av en bit av en tand är det viktigt att uppsöka tandvården. Ju snabbare du träffar en tandläkare, desto större är möjligheterna att rädda tanden.  En avbruten tand är dessutom mer exponerad för infektioner vilket kan leda till långvariga problem. Den bit av tanden som slagits ut kan förvaras i kallt vatten. Om du träffar en tandläkare inom det närmaste dygnet efter olyckan kan tanden ibland lagas med hjälp av lim. För att undvika infektioner kan ibland en rotfyllning vara nödvändig innan en permanent lagning, i andra fall kan tanden behöva dras ut och ersättas med antingen en tandstödd krona eller ett implantat.

Hur mycket kostar det att laga en tand?

Vad det kostar att laga en tand är svårt att uppskatta innan en tandläkare har undersökt skadan. Efter en grundlig undersökning kan tandläkaren ställa en diagnos och göra en behandlingsplan och därefter är det möjligt att även ge ett kostnadsförslag. Ibland räcker det att laga tanden med en fyllning. Men om skadan går djupt kan tanden behöva rotfyllas och/eller ersättas med en tandstödd krona eller ett implantat. På Aqua Dental har du möjlighet att delbetala dina behandlingar med en fast kostnad från 300 kronor i månaden. Det är helt räntefritt och du kan slutbetala hela beloppet när som helst utan extra avgifter.

 

Kontakta oss

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Kontakta Aqua Dental för att boka en tid eller för att få veta mer.

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se